خلاصة:
این مطالعه به منظور بررسی اثرات ضد باکتریایی عصاره اتانولی سماق (Rhus coriaria L.) در غلظتهای 5/0%، 1%، 5/2% و 5% بر عصاره گوشت پخته شده گوساله (مدل غذایی) و محیط آبگوشت تریپتوز سوی براث (مدل آزمایشگاهی) آلوده به اشریشیا کولای در دو دمای 4 و 15 درجه سلسیوس در زمانهای صفر، 3، 6، 9، 12، 24و 48 ساعت به روش رقت لولهای و همچنین بررسی اثر ضد باکتریایی این عصاره به روش انتشار چاهک و تعیین حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی(MBC) عصاره سماق علیه این باکتری صورت گرفت. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که عصاره اتانولی سماق تاثیر قابل توجهی بر این باکتری در هر دو مدل غذایی و آزمایشگاهی دارد و رشد آن را در هر دو دما به صورت معنیداری مهار میکند (05/0P<). لازم به ذکر است که تاثیر این عصاره در مدل غذایی ضعیفتر از مدل آزمایشگاهی بود (05/0P<). نتایج بدست آمده از این مطالعه نشان داد که عصاره اتانولی سماق دارای خاصیت ضد باکتریایی علیه باکتری اشریشیا کولای میباشد.
The antibacterial effect of etbhanolic extract of Sumac (Rhus coriaria L.) was investigated quantitatively and qualitatively on Escherichia coli. The results of well diffusion test showed that extracts of Sumac in concentration of 0.5%, 1%, 2.5% and 5% could inhibited E. coli. In this study it was shown that MIC of the alcoholic extract of Sumac against E. coli was 6.25 mg/ml and its MBC against this bacterium was 50 mg/ml. The results from evaluation of the antibacterial effects of the Sumac revealed that at 4 and 15 °C, the growth of E. coli in test tubes containing meat extracts has increased Throughout the 48 h of incubation period. Results showed that the growth of this bacteria in different concentration of Sumac extract as decreased in the both tested temperatures in comparison to time zero (p<0.05). Furthermore, there was a significant difference in the number of microorganism at various times between control and experimental groups in both tested temperatures (p<0.05).
ملخص الجهاز:
"در تحقیق حاضر تاثیر عصاره اتانولی سماق در غلظتهای مختلف بر عصاره گوشت پخته شده گوساله (مدل غذایی) و محیط آبگوشت تریپتوز سوی براث (مدل آزمایشگاهی) آلوده به اشریشیا کولای در دو دمای 4 و 15 درجه سلسیوس در زمانهای مختلف به روش رقت لولهای و همچنین اثر ضدمیکروبی این عصاره در غلظتهای نام برده به روش انتشار چاهک و همچنین میزان حداقل غلظت بازدارنده (Minimum inhibitory concentration: MIC) و حداقل غلظت کشندگی باکتری (Minimum Inhibitory concentration: MIC) این عصاره علیه اشریشیا کولای مورد بررسی قرار گرفت.
نتایج حاصل از ارزیابی اثر ضدباکتریایی غلظتهای مختلف سماق بر محیط آبگوشت تریپتوزسویبراث آلوده به اشریشیا کولای در دمای 15 درجه سلسیوس در نمودار 3 نشان میدهد که میزان رشد باکتری در لوله شاهد از ابتدا تا انتهای آزمایش افزایش معنیداری داشته (05/0P<) در حالی که در غلظتهای 5/0%، 1% و 5/2% و از عصاره سماق در پایان آزمایش کاهش معنیداری نسبت به زمان صفر و شاهد مشاهده گردید (05/0P<).
نتایج حاصل از ارزیابی اثر ضدباکتریایی غلظتهای مختلف سماق بر محیط آبگوشت تریپتوزسویبراث آلوده به اشریشیا کولای در دمای 4 درجه سلسیوس در نمودار 4 نشان میدهد که که میزان باکتری در لوله شاهد از ابتدا تا انتهای آزمایش تقریبا ثابت بوده است در حالی که در همه غلضتهای به کار برده شده از عصاره سماق در پایان آزمایش کاهش معنیداری نسبت به زمان صفر و شاهد مشاهده گردید (05/0P<)."