خلاصة:
مایکوباکتریوم آویوم زیرگونه پاراتوبرکلوزیس (Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis: MAP) یک باکتری بسیار کند رشد است که بهعنوان عامل بیماری یون، هزینههای سنگینی را به صنایع مرتبط با دامداری تحمیل میکند. با توجه به علائم بالینی و آسیبشناسی مشابه در بیماریهای یون و کرون، احتمال میرود MAP در بروز و پیشرفت کرون نقش داشته باشد. از اینرو امکان انتقال MAP از طریق شیر موجب ایجاد نگرانیهای زیادی شده است. برای بررسی وضعیت آلودگی به MAP در نمونههای شیر خام و پاستوریزه در استان کرمان از سه روش تشخیص شامل کشت، IS900 PCR و IS900 nested PCR استفاده شد. نتایج نشان داد آلودگی به MAP در شیر خام تولیدی در گلههای مورد مطالعه نسبتاً زیاد بود؛ بهنحوی که میزان موارد مثبت در روش کشت، PCR و nested PCR بهترتیب 38/4، 16/9 و 55/13 درصد برآورد شد. میزان آلودگی در نمونههای شیر پاستوریزه نیز در روش کشت، PCR و nested PCR بهترتیب 12/1، 93/3 و 18/6 درصد بهدست آمد.. مقایسه روشهای مورد استفاده در مطالعه حاضر توانایی بیشتر nested PCR را برای تشخیص آلودگی MAP نشان داد. بالا بودن سطح آلودگی در شیر خام از یکسو و مقاومت نسبتاً بالای این باکتری به تیمارهای حرارتی از سوی دیگر در کنار ویژگی درونسلولی بودن آن، موجب بقای بیشتر این باکتری بهویژه در جریان پاستوریزه کردن شیر میگردد. لذا ضروری است محققین بهداشت مواد غذایی نسبت به آلودگی شیر به این باکتری توجه بیشتری داشته باشند.
Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis (MAP), the causative agent of Johne’s disease, is a very slow-growing bacterium that imposes heavy costs on livestock-related industries. Due to the similar clinical and pathological symptoms in Johne’s and Crohn’s diseases, MAP is likely to play a role in the development and progression of Crohn’s disease. Hence, the possibility of transferring MAP through milk has created many concerns. To investigate the status of MAP contamination in raw and pasteurized milk samples in Kerman province, three diagnostic methods, including culture, IS900 PCR, and IS900 nested PCR was used. The results showed that the level of contamination with MAP in raw milk was relatively high in the studied herds. Based on culture, PCR, and nested PCR assays, 4.38%, 9.16%, and 13.55% were found positive, respectively. In pasteurized milk samples, 1.12%, 3.93%, and 6.18% were found positive for MAP by culture, PCR, and nested PCR, respectively. Comparing the methods used in this study demonstrated the best capability of nested PCR to detect MAP contamination. High levels of MAP contamination in raw milk on the one hand and relatively high resistance to thermal treatments, along with its intracellular characteristics, cause more survival of this bacterium, especially in the milk pasteurization process. Therefore, food hygiene researchers should pay more attention to the public health hazard caused by this bacterium.