خلاصة:
بیشتر موارد طغینهای غذایی توسط کارگران در تماس با مواد غذایی رخ میدهد که محصولات را در حین تهیه و جابجایی آلوده کردهاند. آگاهی و عملکرد کارگران نقش مهمی در ایمنی مواد غذایی در مراکز غذایی ایفا میکند. بههمین خاطر هدف این مطالعه بررسی آگاهی کارگران قنادیهای شیراز درباره بهداشت مواد غذایی و عملکرد آنها بود. مطالعه مقطعی بهمنظور انتخاب قنادیها بهصورت تصادفی انجام شد. پرسشنامهای خودساخته برای تعیین آگاهی و عملکرد کارگران درباره بهداشت مواد غذایی شامل مشخصات فردی، آگاهی (6 امتیازی) و عملکرد (60 امتیازی) طراحیشد. 130 نفر از 27 قنادی در مطالعه شرکت کردند. بیشتر شرکتکنندهگان مرد و دیپلم با میانگین سن 35 ساله بودند. تجزیه و تحلیل دادهها نشانداد بهترتیب 2/39، 7/37 و 1/23 درصد از کارگران آگاهی کم، متوسط و بالا و 0، 7/7 و 3/92 درصد عملکرد بهداشتی ضعیف، متوسط و خوبی داشتند. کارگران آگاهی رضایتبخشی درباره بهداشت مواد غذایی نداشتند، اما بهطور کلی عملکرد خوبی داشتند. آنها پروتکل یخزداییخامه و ضدعفونی میوه را نمیدانستند و عملکرد بهداشتیصحیحی حین یخزداییخامه منجمد و هنگام نگهداری مواداولیه و شیرینی تولیدی، نداشتند. زنان، مسنترها، تحصیل کردهها و باتجربهترها، آگاهی بیشتری درباره بهداشت مواد غذایی داشتند (05/0 p <)؛ اما این متغیرها بر عملکرد آنها تاثیر مثبتی نداشت. کارگران قنادیهای شیراز آگاهی کافی در مورد بهداشت مواد غذایی نداشتند و عملکرد بهداشتی آنها ناقص بود. توصیه میشود روش آموزش بهداشت مواد غذایی به کارگران قنادیها بازبینی شود.
Most food outbreaks occur by food contact workers who contaminate products during preparation and handling. Workers' knowledge and practices play a major role in food safety in food establishments. This study aimed to survey the awareness of Shiraz confectionery workers about food hygiene and their practices. A cross-sectional study was performed to select confectioneries randomly. A self-made questionnaire was designed to determine the knowledge and practices of workers about food hygiene (including demographic characteristics, knowledge, 6 points), and practices, 60 points). 130 people from 27 confectioneries participated in the study. Most of the participants were male and had diploma, and with an average age of 35 years old. Data analysis showed that 39.2, 37.7, and 23.1% of workers had low, medium, and high awareness, and 0%, 7.7%, and 92.3% applicated poor, moderate, and good hygiene practices. The workers' knowledge about food hygiene was not satisfactory. However, they had good practices, generally. They did not know the protocol of cream defrosting and fruits disinfection and did not apply proper hygienic practices while defrosting frozen cream and storing raw material and pastries products. Women, the elderly, and educated and experienced workers were more aware of food hygiene (p< 0.05), but these variables did not affect their practices. Shiraz confectioneries workers have not enough knowledge about food hygiene, and their hygiene practices were incomplete. It is recommended to revise the method of food hygiene courses for the confectionery workers.