خلاصة:
اشریشیا کولای یکی از مهمترین پاتوژنهای رودهای منتقله از مواد غذایی است. هدف از این مطالعه، بررسی میزان شیوع و تعیین الگوی مقامت آنتیبیوتیکی سویههای اشریشیا کولای در بستنیهای سنتی عرضه شده در شهرستان خوی میباشد. این مطالعه به صورت مقطعی و در طی شش ماه نخست سال 1390 بر روی 150 نمونه بستنی سنتی خریداری شده از فروشگاهها و قنادیهای عرضه کننده بستنی در مناطق مختلف شهرستان خوی انجام و پس از شناسایی سویههای اشریشیا کولای، با استفاده از آزمون کربی- بوئر الگوی حساسیت و مقاومت 10 آنتیبیوتیک مورد مطالعه تعیین گردید. مطابق نتایج مطالعه، 33/31% (47 از 150) از نمونهها آلوده به اشریشیا کولای بودند. همچنین نتایج حاصل از تست آنتی بیوگرام نشان داد بیشترین میزان حساسیت به ترتیب نسبت به سفتیزوکسیم (85/80%)، سیپروفلوکساسین (73/78%) و سفتریاکسون (47/74%) و بیشترین میزان مقاومت به ترتیب نسبت به آموکسیسیلین (74/95%)، اگزاسیلین (98/82%) و کانامایسین (7/61%) میباشد. در مجموع نتایج حاصله از این تحقیق نشان میدهد که میزان شیوع اشریشیاکولای به عنوان شاخص آلودگی مدفوعی در بستنیهای عرضه شده در بازار خوی و میزان مقاومت آنتی بیوتیکی سویههای جدا شده قابل توجه میباشد.
Escherichia coli is among the most important intestinal foodborne bacterial pathogens. The objective of this study was to estimate the prevalence of E. coli in traditionally-made ice creams at retails of Khoy city. Moreover, the antibiotic profile of the isolates was investigated. For this, during April to September 2012, 150 ice cream samples collected from markets and confectionery shops. The samples were analyzed for the presence of E. coli. Afterwards, the antibiotic susceptibility and resistance of the isolates was evaluated on 10 different antibiotic using Kirby-Bauer test.According tothe results, 31.33% (47.150) of the samples were found positive for E. coli. The results of antibiogram test indicated that the highest level of sensitivity was determined for ceftizoxim (80.85%), ciprofloxacin (78.73%), and ceftriaxone (74.47%), respectively. In contrast, the most resistance antibiotics were amoxicillin (95.74%), oxacilin (82.98%), kanamycin (61.7%), respectively. The results revealed that the prevalence of E. coli, as the indication of fecal contamination, in traditionally made ice cream in Khoy retails and the antibiotic profile of the isolates were noticeable.
ملخص الجهاز:
"مطالعه میزان شیوع و الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی سویههای اشریشیاکولای در بستنیهای سنتی عرضه شده در شهرستان خوی حامد ملاعباس زاده1*، مسعود ملازاده2، نادر حاجی زاده1، نادر محمدزاده قشلاقی1و3 1- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد زنجان، دانش آموخته کارشناسی ارشد میکروبیولوژی، زنجان، ایران.
جدول 1- نتایج آنتی بیوگرام سویههای اشریشیاکلی جدا شده از بستنیهای سنتی عرضه شده در شهر خوی نام آنتی بیوتیک علامت اختصاری نتیجه آزمایش آنتی بیوگرام حساس مقاوم بینابینی تعداد درصد تعداد درصد تعداد درصد کوتریموکسازول STX 21 68/44 24 06/51 2 26/4 تتراسایکلین TE 19 43/40 26 31/55 2 26/4 سیپروفلوکساسین CP 37 73/78 6 76/12 4 51/8 جنتامایسین GM 29 7/61 12 54/25 6 76/12 سفتریاکسون CRO 35 47/74 7 89/14 5 64/10 اگزاسیلین OXA 5 64/10 39 98/82 3 38/6 سفتی زوکسیم ZOX 38 85/80 5 64/10 4 51/8 سفازولین CZ 14 79/29 27 45/57 6 76/12 آموکسی سیلین AMX 2 26/4 45 74/95 0 0 کانامایسین K 13 66/27 29 7/61 5 64/10 جدول 2- فراوانی و درصد سویههای مقاوم به چند آنتی بیوتیک به طور همزمان درصد سوش ها تعداد سوش ها تعداد آنتی بیوتیک ها نام آنتی بیوتیک های مد نظر 77/12 6 2 CIP, STX 77/12 6 3 CIP, STX, CRO 64/10 5 4 CIP, STX, CRO, OXA 51/8 4 5 CIP, STX, CRO, OXA, GM 38/6 3 6 CIP, STX, CRO, OXA, GM, TE بحث و نتیجهگیری بستنی که به عنوان یک فرآورده شیری مغذی در فصل تابستان بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد، میتواند محیط مناسبی برای رشد و تکثیر میکروارگانیسمها، و انتقال عوامل میکروبی ایجاد کننده مسمومیتهای غذایی باشد."