خلاصة:
پپتیدهای زیست فعال اجزاء پروتئینی هستند که در درون ساختار پروتئین غیرفعال بوده و وقتی در اثر هیدرولیز آنزیمی آزاد میشوند، عملکردهای فیزیولوژیکی مختلفی نشان میدهند. اخیراً شناخت و تعیین ویژگیهای پپتیدهای زیست فعال بهدستآمده از منابع گیاهی، حیوانی و میکروبی مختلف بسیار موردتوجه قرارگرفته است. پپتیدهای زیست فعال با استفاده از هیدرولیز آنزیمی توسط آنزیمهای استخراجشده از میکروارگانیسمها یا گیاهان یا آنزیمهای گوارشی و تخمیر توسط کشتهای آغازگر پروتئولیتیک تولید میشوند و بر اساس ترکیب و توالی اسیدهای آمینه دارای عملکردهای مختلف شامل اثرات آرامشبخشی، باند دهندگی املاح، تقویتکنندگی سیستم ایمنی، آنتیاکسیدانی، ضدمیکروبی، ضدالتهاب، کاهشدهندگی کلسترول، ضد فشارخون و غیره میباشند. پپتیدهای زیست فعال با روشهای مختلف شامل تکنیکهای جداسازی غشایی و کروماتوگرافی از محصولات هیدرولیز پروتئینی جداسازی و با استفاده از تکنیکهای اسپکترومتری مورد شناسایی قرار میگیرند. امکان استفاده از پپتیدهای زیست فعال بهعنوان اجزاء سلامت بخشی یا درمانی وابسته به اطمینان از پایداری زیستی، دسترسی زیستی و ایمنی آنها میباشد. امروزه استفاده از تکنیکهای مبتنی بر کامپیوتر و استفاده از بانکهای اطلاعاتی مختلف در تکمیل مطالعات آزمایشگاهی، امکان بررسی مکانیسم عملکردی پپتیدهای مختلف را فراهم آورده است.
Bioactive peptides, are inactive components within the structure of the protein and when they are released by enzymatic hydrolysis, show different physiological functions. Recently, the identification and characterization of bioactive peptides derived from plant and animal sources and different microorganisms is highly regarded. They are produced during enzymatic hydrolysis by gastrointestinal enzymes or enzymes extracted from microorganisms and plants or by proteolytic starter cultures during fermentation process and exhibit different activities including: opioid, mineral binding, immunomodulatory, antioxidant, antimicrobial, anti-inflammatory, chlosterol lowering and so on. Take advantage of bioactive peptides as components of health is related to bio stability assurance, bioavailability and safety of them. The use of computer-based techniques and the use of various databases completed in laboratory studies, have provided the possibility of studying the mechanisms of action of different peptides.