چکیده:
کدوحلوائی (Cucurbita moschata) یکی از سبزیجاتی است که دارای ارزش تغذیهای بالا و ترکیبات زیست فعال است. هدف از این مطالعه، مقایسه تاثیر حلالهای هیدرواتانولی و آبی روی پتانسیل عملکردی و بررسی ترکیبات زیست فعال عصاره کدوحلوائی میباشد. جهت بررسیهای عملکردی عصارهها، میزان آسکوربیک اسید، فنل و فلانوئید کل، ظرفیت آنتیاکسیدانی به دو روش DPPH و FRAP انجام گردید و همچنین ترکیبات شیمیایی موجود در عصارهها توسط GC/MS شناسایی شدند. نتایج بهدستآمده بالاترین میزان آسکوربیک اسید، فنل و فلاونوئید کل در عصاره هیدرواتانولی به ترتیب، با میزان mg/100g 29/13±66/98، mg GA/100g 004/0±663/1 و mg QU/100g 01/0±381/0 نشان داد. عصاره هیدرواتانولی نسبت به عصاره آبی در تمامی غلظتهای تهیهشده، بالاترین توانائی مهار رادیکال DPPH را نشان داد؛ بهطوریکه عصاره هیدرواتانولی با غلظت mg/ml 800 با 866/61 درصد بازدارندگی، دارای بالاترین ویژگی مهارکنندگی بود. ترکیبات شیمیایی شناساییشده در عصاره هیدرواتانولی و آبی با استفاده از GC/MS به ترتیب 16 و 7 ترکیب شیمیایی شناسایی شد که بالاترین میزان ترکیب در عصاره هیدرواتانولی برابر با 8767/34 درصد مربوط به ترکیب D- اریترو-پنتوز، 2-داکسی و در عصاره آبی مربوط به 5، 2-دیکلرو فنل (2053/74 درصد) بود. نتایج این مطالعه، استفاده از حلال هیدرواتانولی را جهت استخراج بالاتر ترکیبات زیست فعال از کدوحلوائی (C. moschata) را پیشنهاد میدهد.
Pumpkin (Cucurbita moschata) is one of the vegetables that has high nutritional value and bioactive compounds. The aim of this study was to compare the effect of hydroethanolic and aqueous solvents on the functional potential and to investigate the bioactive compounds of Pumpkin extract. For functional evaluation of extracts, the amount of ascorbic acid, total phenol and flavonoids, antioxidant capacity were performed by DPPH and FRAP methods and also the chemical compounds in the extracts were identified by GC/MS. The results showed highest levels of ascorbic acid, total phenol and flavonoids in the hydroethanolic extract were 98.66±13.29 mg/100g, 1.663±0.004 mg GA/100g and 0.381±0.01 mg QU/100g, respectively. Hydroethanolic extract showed the highest ability to inhibit DPPH radicals compared to aqueous extract in all prepared concentrations; so that hydroethanolic extract with a concentration of 800 μg/ml with 61.866% inhibition had the highest inhibitory properties. Detected chemical compounds in hydroethanolic and aqueous extracts using GC/MS were identified 16 and 7 chemical compounds, respectively, when the highest compound content in hydroethanolic extract equal to 34.86767% related to D-erythro-pentose, 2-deoxy and the aqueous extract was related to 5,2-dichlorophenol (74,2053%). The results of this study suggest the use of hydroethanolic solvent for higher extraction of bioactive compounds from pumpkin.