Abstract:
مقدمه: با توجه به ارزش تغذیهای و دارویی و افزایش روزافزون تولید، افزایش عمر انباری میوه انار اهمیت زیادی دارد. با درک چگونگی تاثیر پوششها بر انبارداری میوه انار، ارائه این محصول با کیفیت بالا در بازارهای محلی و بینالمللی امکانپذیر میگردد.
مواد و روشها: در این تحقیق، تاثیر پوششهای پلیاتیلن و پلیپروپیلن حاوی نانوسیلیکات بر عمر انباری میوه انار رقم ملس ساوه به صورت فاکتوریل در قالب کاملا تصادفی مورد مطالعه قرار گرفت. میوههای تیمار شده به مدت دو و چهار ماه در انبار معمولی نگهداری شدند. سپس، برخی از شاخصهای کیفی و کمی نمونهها با استفاده از روشهای استاندارد اندازهگیری شد.
یافتهها: نتایج نشان دادند که پوششهای پلیاتیلن نانو و پلیپروپیلن نانو به طور معنیداری موجب حفظ بیشترین رطوبت پوست (به ترتیب 72/75 و 14/73%) در مقایسه با شاهد (64/26%) در پایان دوره انبارداری شدند. این پوششها همچنین به طور معنیداری باعث حفظ بیشترین رطوبت آریل (88/76%) در مقایسه با شاهد (09/71%) گردیدند. بعد از انبارداری، پوشش پلیپروپیلن حاوی نانوسیلیکات باعث حفظ بیشترین محتوی فنل (54/883 میلیگرم گالیک اسید در 100 میلیلیتر آب میوه)، فلاونویید (71/487 میلیگرم گالیک اسید در 100 میلیلیتر آب میوه) و آنتوسیانین کل (69/11 میلیگرم سیانیدین 3-گلوکوزاید در 100 میلیلیتر آب میوه) نسبت به شاهد ( به ترتیب 76/649 و 56/437 میلیگرم گالیک اسید در 100 میلیلیتر آب میوه و 9/7 میلیگرم سیانیدین 3-گلوکوزاید در 100 میلیلیتر آب میوه) شد، ولی پوششهای معمولی اثر کمتری داشتند. پوششهای حاوی نانوسیلیکات همچنین موجب کند شدن تغییرات ویتامین ث شدند، ولی بر pH و هدایت الکتریکی اثر معنیداری نداشتند.
نتیجهگیری: استفاده از پوشش پلیاتیلن و پلیپروپیلن حاوی نانوسیلیکات جهت کاهش تغییرات کیفی انار در طول دوره انبارداری توصیه میشود.
Machine summary:
نتایج به دست آمده از این پژوهش همچنین نشان داد که بیشترین کاهش وزن میوهها مربوط به میوههای شاهد بعد از چهار ماه انبارداری (44/49%) بود؛ در حالی که، تیمارهای پوشش پلیاتیلن حاوی نانوسیلیکات، پلیاتیلن معمولی و پلیپروپیلن حاوی نانوسیلیکات پس از دو و چهار ماه انبارداری کمترین درصد کاهش وزن را نشان دادند و به عبارت دیگر باعث حفظ وزن اولیه میوه شدند (جدول 1).
همچنین بررسی ضخامت پوست میوه در پایان انبارداری نشان داد که تیمارهای پوششی نانوکامپوزیت پس از دو و چهار ماه انبارداری و تیمار پلیاتیلن معمولی پس از چهار ماه انبارداری اختلاف معنیداری با میوههای شاهد قبل از انبار (31/2 میلیمتر) نداشته و با حفاظت از رطوبت میوه موجب حفظ ضخامت پوست تا پایان دوره انبارداری شدهاند و کمترین ضخامت پوست مربوط به تیمارهای شاهد و پلیپروپیلن معمولی بعد از چهار ماه انبارداری بود.
کمترین درصد پوست مربوط به تیمار شاهد و پلیپروپیلن معمولی دو و چهار ماه بعد از انبارداری و کمترین درصد بافت جدول 1- اثر متقابل پوشش و مدت انبارداری بر برخی از ویژگیهای فیزیکی نمونهها (میوه انار رقم ملس ساوه) (به تصویر صفحه مراجعه شود.
نتایج این پژوهش همچنین نشان داد که بیشترین کاهش وزن میوهها مربوط به میوههای شاهد بعد از چهار ماه انبارداری بود؛ در حالی که، تیمارهای پوشش پلیاتیلن و پلیپروپیلن حاوی نانوسیلیکات و پلیاتیلن معمولی کمترین درصد کاهش وزن را نشان دادند.