چکیده:
ید یک عنصر ضروری در جیره غذایی انسان است و در بسیاری از مواد غذایی با منشاء دامی یافت میشود. کمبود ید هنوز یکمشکل اساسی در بسیاری از کشورهای جهان میباشد. این بررسی با هدف تعیین میزان ید درگوشت گاو و گوسفند و تخممرغهایعرضه شده در شهرکرد انجام شد. تعداد 40 نمونه گوشت گاو، 40 نمونه گوشت گوسفند و 60 نمونه تخممرغ طی دو فصل زمستان1389 و بهار 1390 خریداری شد. سپس با استفاده از هضم اسیدی و روش پایه سندل کالتوف میزان ید در نمونهها اندازهگیری11 میکروگرم بر کیلوگرم و /32 ±3 / گردید. نتایج نشان داد میانگین میزان ید در نمونههای گوشت گوسفند در فصل زمستان برابر با 79105 میکروگرم بر کیلوگرم میباشد. میانگین میزان ید در نمونههای گوشت گاو در فصل زمستان برابر با /65 ± 52/ در فصل بهار 63115 میکروگرم بر کیلوگرم میباشد. میانگین میزان ید در /25 ± 41/ 16/17 میکروگرم بر کیلوگرم و در فصل بهار برابر با 18 ±5 /69462/63 ± 62/ 340 میکروگرم بر کیلوگرم و در فصل بهار 71 /40 ± 122/ زرده نمونههای تخممرغ در فصل زمستان برابر با 6033/01 ± 14/ میکروگرم بر کیلوگرم تعیین گردید. همچنین میانگین میزان ید در سفیده نمونههای تخممرغ در فصل زمستان 5647 میکروگرم بر کیلوگرم میباشد. در این بررسی رابطه معنیداری بین میزان ید /87 ± 14/ میکروگرم بر کیلوگرم و در فصل بهار 40موجود در سفیده و زرده تخممرغ مشاهده نشد. بعلاوه مشخص گردید گوشت گاو و گوسفند و همچنین تخممرغ منابع مناسبی جهتتامین میزان ید مورد نیاز انسان هستند..
Iodine is an essential element in human diet and is found in many types of animal-origin foods. Nevertheless, iodine defect is a serious problem in many countries throughout the world. This study was aimed to determine the iodine contents of beef, lamb as well as eggs at ShahreKord retails. Forty beef, 40 lamb and 60 egg samples were obtained from ShahreKord markets during spring and winter of 2011. Iodine content of the samples was determined by acid digestion and Sandell-Kolthoff-base method. According to the results, the iodine content (mean ± SD) of lamb in winter and spring was 11.32 ± 3.79 and 105.65 ± 52.635 µg/kg, respectively. Meanwhile, the iodine content for beef samples was estimated at 16.17 ± 5.69 and 115.25 ± 41.18 µg/kg in winter and spring, respectively. Moreover, it was found that iodine content of egg yolk in winter was 340.40 ± 122.60 µg/kg and in spring was 462.63± 62.71 µg/kg. However, iodine content of egg albumin in winter and spring was 33.01 ± 14.56 and 47.87 ± 14.40 µg/kg, respectively. In this study, a significant (p>?) relationship was not observed between the iodine content of albumen and egg yolk. It was concluded that beef, lamb and egg could be considered as a significant source of iodine for human.
خلاصه ماشینی:
"بنابراین مطالعه و تعیین مقدار ید در گوشتهای قرمز گاو و گوسفند و تخم مرغ مصرفی موجود در شهرکرد، ضمن آگاهی از میزان این عنصر ضروری در مواد غذایی با منشأ دامی لذا میتوان اقدامات پیشگیری از کمبود ید و چاره جویی اساسی در رابطه با سلامت جامعه را در مسیر مناسبتری هدایت نماید.
جدول 2- توزیع غلظت میزان ید بر حسب میکروگرم بر کیلو گرم در گوشتهای گوسفند، گاو و تخم مرغهای مصرفی موجود در شهرکرد طی فصول زمستان 1389 و بهار 1390 نمونه فصل تعداد میانگین انحراف از معیار حداقل حداکثر گوسفند زمستان 1389* بهار 1390** 20 20 32/11 65/105 79/3 63/52 6 30 2/20 250 گاو زمستان 1389* بهار 1390** 20 20 17/16 25/115 69/5 18/41 8/9 32 28 165 زرده تخم مرغ زمستان 1389* بهار 1390** 30 30 40/340 63/462 60/122 71/62 121 312 504 555 سفیده تخم مرغ زمستان 1389* بهار 1390** 30 30 01/33 87/47 56/14 40/14 4/19 8/19 2/67 84 *و** اختلاف آماری معنیداری بین مقدار ید در نمونهها در فصول زمستان 1389 و بهار 1390وجود دارد (05/0 .
از طرف دیگر با توجه به اینکه جیره گاوداریهای صنعتی عمدتا شامل جو، ذرت، سویا، تخم پنبه دانه، کنجاله کلزا، کنجاله پنبه دانه، جوش شیرین، مکمل ویتامینه، دی کلسیم فسفات، پودر چربی و نمکهای حاوی ید استفاده میگردد و همچنین به منظور پیشگیری از ابتلا به گواتر و بهبود باروری یدات پتاسیم به صورت دستی به جیره اضافه میشود لذا این عوامل در میزان ید در گوشت دامها میتواند اثرگذار باشد البته در گاوداریهای نیمه صنعتی و سنتی با عنایت به اینکه جیره بالانس شدهای استفاده نمیگردد، میتواند در میزان ید موجود در مواد غذایی با منشاء دامی اثر گذار باشد (Herzig et al."