چکیده:
گیاهان منبع غنی از ترکیبات فنولی هستند که مهمترین آنتیاکسیدانهای طبیعی به شمار میآیند. اخیرا مطالعات متعددی روی منابع طبیعی بهمنظور یافتن منابع غنی از آنتیاکسیدانها و نقش مصرف این ترکیبات در محافظت بدن در برابر صدمات ناشی از استرس اکسیداتیو انجام شده است. این تحقیق به منظور بررسی کمی و کیفی ترکیبات فنولی و فعالیت آنتیاکسیدانی عصاره متانولی پوست انار واریته رباب به عنوان جایگزین آنتیاکسیدانهای سنتزی انجام شده است. در این مطالعه، ترکیبات ترکیبات فلاونوئیدی، آنتوسیانیدی و قدرت احیاءکنندگی اندازهگیری شد. در نهایت فعالیت آنتیاکسیدانی عصاره گیاه در غلظتهای مختلف با استفاده از روش مهار رادیکال DPPH اندازهگیری گردید. نتایج بهدست آمده نشان دادند که میزان ترکیبات فنولی، فلاونوئیدی و آنتوسیانیدی موجود در عصاره پوست انار به ترتیب mgTAE/gr70/83، mg CE/gr 21/33 و mMOL/100mL 136/66 میباشد. مطالعه اثر آنتیاکسیدانی نشان داد که عصاره متانولی پوست انار (mg/kg 600)، اکسیداسیون لینولئیک اسید را به میزان 61/ 89 درصد مهار مینماید. با افزایش غلظت ترکیبات فنولی عصاره ویژگی ضد رادیکالی آن افزایش پیدا کرده و همبستگی معنیداری بین ویژگی ضد رادیکالی و قدرت احیاءکنندگی عصاره متانولی پوست انار وجود دارد. نتایج نشان داد عصاره متانولی پوست انار سرشار از ترکیبات فنولی بوده و خاصیت آنتیاکسیدانی بالایی دارد. بنابراین میتوان از این منبع گیاهی حاوی ترکیبات آنتیاکسیدان به عنوان نگهدارنده در صنایع غذایی استفاده کرد.
Plants are riched by phenolic compounds and considered as the main natural antioxidants. Many efforts have been recently made to clarify the source of natural antioxidants and their roles to protect from oxidative stress injuries. The present study was aimed to qualify the phenolic compounds of pomegranate peel extract (PPE) of Rabbab variety and their antioxidant effect to substitute the synthetic compounds. Folin- Ciocalteu method was employed to investigate phenolic compound، while، spectrophotometery is used to measure flavonoid، antocyanin and oxidative ability. The antioxidant activity of different concentration of PPE was measured using DPPH. Results showed the concentrations of 70.83 mg TAE/g، 21.33 mg CE/g and 136.66 mmol/100 mL corresponding to the phenolic، flavonoid and antocyanin compounds، respectively. The antioxidant effect by linoleic system has shown to inhibit 89.61% of linoleic oxidation in the methanolic extract of PPE. Increasing the concentration of phenolic compound was simultaneous to raise its effect and a significant correlation between the antiradical activity and its reduction ability in the methanolic extract. The current results revealed the antioxidant activity of methanolic extract of Rabbab variety PPE and thus are recommended to apply in food industries.
خلاصه ماشینی:
"این تحقیق به منظور بررسی کمی و کیفی ترکیبات فنولی و فعالیت آنتیاکسیدانی عصاره متانولی پوست انار واریته رباب به عنوان جایگزین آنتیاکسیدانهای سنتزی انجام شده است.
ترکیبات 7/4 میلیلیتر اتانول 75 درصد، 1/0 میلیلیتر تیوسیانات آمونیوم 30 درصد، 1/0 میلیلیتر از عصاره پوست انار و 1/0 میلیلیتر کلرید فروس 02/0 مولار بهترتیب اضافه شده و پس از سه دقیقه هم زدن، جذب نوری مخلوط حاصله در طول موج 500 نانومتر قرائت شد و درصد مهار اکسیداسیون لینولئیک اسید بهصورت زیر محاسبه گردید (Iqbal et al.
×100= درصد مهار100- - تعیین ویژگی ضدرادیکالی عصاره متانولی پوست انار بهمنظور بررسی خاصیت آنتیاکسیدانی از روش به داماندازی رادیکال آزاد 2 و 2 دیفنیل-1- پیکریل هیدرازیل (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) استفاده شد.
نمودار (2)- تأثیر غلظتهای مختلف عصاره متانولی پوست انار واریته رباب بر به داماندازی رادیکال DPPH، میزان ترکیبات فنولی و قدرت احیاءکنندگی آن بحث و نتیجهگیری در این مطالعه خواص آنتیاکسیدانی عصاره متانولی پوست انار واریته رباب با استفاده از چند روش مختلف مورد ارزیابی قرار گرفت.
در تحقیق حاضر مشخص شد که عصاره متانولی پوست انار دارای خاصیت به داماندازی رادیکال آزاد DPPH است و این خصوصیت با افزایش غلظت عصاره افزایش یافت که این نتیجه با نتایج حاصله از مطالعات دیگران منطبق بود (Vaithiyanathan et al.
نتایج این تحقیق نشان داد که عصاره متانولی پوست انار واریته رباب حاوی مقادیر بالای ترکیبات آنتیاکسیدانی است که میتوان از آن بهعنوان نگهدارنده در مواد غذایی مستعد فساد اکسیداتیو استفاده کرد."