Abstract:
مقدمه: اثرضد میکروبی نانوذرات فلزی از جمله نانوذرات اکسید روی طی سالهای اخیر مورد توجه زیادی قرار گرفته است. اثر ضد میکروبی قابل توجه و قیمت پایین نانوذرات اکسید روی موجب شده است تا امکان بکارگیری آنها در صنعت غذا جهت کاهش رشد باکتریهای موجود در مواد غذایی وجود داشته باشد. در مطالعه حاضر تاثیر نانوذرات اکسید روی بر رشد باسیلوس سوبتیلیس و اشرشیاکلی O157:H7 که از جمله باکتری های مهم موجود در مواد غذایی هستند، بررسی شده است.
مواد و روشها: نانوذرات اکسید روی به روش نمک مذاب سنتز شدند. ویژگیهای آنها به کمک پراش اشعه ایکس و میکروسکوپ الکترونی روبشی تعیین شد. باکتری های باسیلوس سوبتیلیس و اشرشیاکلی O157:H7 به مدت 18 ساعت در معرض محیط کشت مایع حاوی دو غلظت 2% و 4% از این نانوذرات قرار گرفتند. سپس منحنی رشد آنها رسم شد.
یافته ها: هر دو غلظت 2% و 4% از نانوذرات اکسید روی به طور معنی داری سبب کاهش رشد باکتری اشرشیاکلیO157:H7 شد ( به ترتیب 0.001= p و p<0.001). با این حال در مورد باکتری باسیلوس سوبتیلیس فقط غلظت 4% نانوذرات موجب کاهش معنیدار (p<0.001) شمار باکتری شد و در غلظت 2% این نانوذرات تغییر معنیداری در تعداد باکتری باسیلوس سوبتیلیس مشاهده نشد (p<0.537).
نتیجه گیری: با توجه به نتیجه مطالعه حاضر نانوذرات اکسیدروی می توانند موجب کاهش معنی داری در تعداد هر دو باکتری شوند. به نظر می رسد این نانوذرات روی باکتری های گرم منفی تاثیر بیشتری داشته باشند.
Introduction: Recently antimicrobial nanoparticles such as ZnO have attracted the attentions of scientists. Regarding the antimicrobial effect and low cost of ZnO nanoparticles, these might be emplyed in food industry to reduce the growth of food microorganisms. The object of this study is to evaluate the antibacterial effect of ZnO nanoparticles on Bacillus Subtilis and E.Coli O157:H7, two important spoiling and pathogenic bacteria of food.
Materials and Methods: ZnO nanoparticles have been synthesized by molten salt method and have been characterized by X-ray diffraction, and scanning electron microscopy. Bacillus Subtilis and E.Coli O157:H7 have been inoculated in 2% and 4% w/w ZnO containing tryptic soy broth followed by the plot of their growth curve.
Results: Treatments with both 2% and 4% concentrations of ZnO nanoparticles significantly reduced the number of E.Coli O157:H7 (p=0.001 and p Conclusion: Regarding the results of the present study, ZnO nanoparticles can significantly reduce the number of both bacteria however it seems that the effect for gram negative bacteria might be more dramatic.