چکیده:
گونههای ویبریو پاتوژنهای منتقله از طریق غذاهای دریایی هستند که مسئول موارد بسیاری از گاستروآنتریتها میباشند. مطالعه حاضر به منظور تعیین میزان شیوع گونههای ویبریو و فراوانی ژنهای حدت tdh، tlh و trh در ویبریو پاراهمولیتیکوسهای جداسازی شده از نمونههای میگو تازه و نمک سود شده، انجام پذیرفت. در کل 60 نمونه میگوی تازه و نمک سود شده از بندر گناوه جمعآوری شد. کشت میکروبی به منظور جداسازی گونههای ویبریو انجام پذیرفت. همچنین حضور ویبریو پاراهمولیتیکوس، ویبریو کلرا، ویبریو ولنیفیکوس و ویبریو هاروی و ژنهای حدت ویبریو پاراهمولیتیکوس، با استفاده از تکنیک PCR، مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که 20 درصد از نمونههای میگو تازه و 33/23 درصد از نمونههای میگو نمک سود شده از نظر حضور گونههای ویبریو مثبت بودند. ویبریو ولنیفیکوس بیشترین میزان شیوع (33/8 درصد) را نشان داد، در حالی که ویبریو کلرا کمترین میزان شیوع (66/1درصد) را در نمونههای مورد بررسی داشت. از کل 4 ویبریو پاراهمولیتیکوس تشخیص داده شده، همه آنها ژن tlh را داشتند (100 درصد). فراوانی ژنهای tdh و trh در ویبریو پاراهمولیتیکوسهای جداسازی شده به ترتیب 50 درصد و 25 درصد بوده است. شیوع بالای گونههای ویبریو و خصوصا ویبریو پاراهمولیتیکوس حدتدار در نمونهها تاییدکننده عدم رعایت بهداشت در مراکز تهیه و توزیع میگو و فرآوردههای آن است.
Vibrio species are important seafood-borne pathogens that are responsible for 50-70% of gasteroenteritis. The present study was carried out in order to determine the prevalence of Vibrio species and the distribution of tdh، tlh and trh virulence genes in Vibrio parahaemolyticus isolated from fresh and salted shrimp samples. Totally، 60 fresh and salted shrimp samples were collected from the Genaveh seaport. Microbial culture was used to isolate Vibrio species. In addition، the presences of Vibrio parahaemolyticus، Vibrio cholera، Vibrio vulnificus and Vibrio harveyi and the virulence genes of V. parahaemolyticus were studied using the PCR method. Results showed that 20% of fresh and 23.33% of salted shrimp samples were positive for Vibrio species. In studied samples، V. vulnificus had the highest prevalence rate (8.33%)، while V. cholera had the lowest prevalence rate (1.66%). From a total of 4 detected V. parahaemolyticus، all of them had tlh gene (100%). The distribution of tdh and trh genes in isolated V. parahaemolyticus strains were 50% and 25%، respectively. High prevalence of Vibrio species and especially virulent V. parahaemolyticus in samples confirmed the lack of hygienic condition in the production and distribution centers of shrimp.
خلاصه ماشینی:
"مطالعه حاضر به منظور تعیین میزان شیوع گونههای ویبریو و فراوانی ژنهای حدت tdh، tlh و trh در ویبریو پاراهمولیتیکوسهای جداسازی شده از نمونههای میگو تازه و نمک سود شده، انجام پذیرفت.
بنابراین با توجه به اهمیت بالای تغذیهای میگو و فرآوردههای آن و همچنین افزایش روز افزون مصرف این فرآوردهها در ایران، مطالعه حاضر به منظور تعیین کیفیت میکروبی میگوهای خام و نمک سود شده از نظر حضور گونههای ویبریو و همچنین فراوانی فاکتورهای حدت ویبریو پاراهمولیتیکوس، انجام گرفت.
تجزیه و تحلیل آماری دادهها دادههای حاصل از این مطالعه با استفاده از نرم افزار SPSS شماره 16، تجزیه و تحلیل گردید و با استفاده از آزمون مربع کای اختلافات آماری بین حضور گونههای ویبریو و فراوانی انواع فاکتورهای حدت در بین سوشهای ویبریو پاراهمولیتیکوس با ضریب اطمینان 95 درصد در دو محصول میگو تازه و نمک سود شده مورد بررسی قرار گرفتند.
ونگ و همکاران در مطالعه مشابه در خصوص بررسی وقوع گونههای ویبریو در میگوهای صیدشده در تایلند نشان دادند که 8/73 درصد از میگوهای صیدشده آلوده به ویبریو پاراهمولیتیکوس بودند که در مقایسه با نتایج این بررسی، میزان شیوع بسیار بیشتری را نشان میدهد (Wong and Chen, 1999).
بر اساس تخمین مرکز کنترل بیماریها (Center for Diseases Control (CDC))، سالانه 50 مورد مسمومیت غذایی شدید ناشی از مصرف غذاهای آلوده به ویبریو پاراهمولیتیکوس در آمریکا روی میدهد که نیاز به بستری شدن در بیمارستان دارند اما در عمل سالانه 41 هزار نفر مبتلا به عفونتهای رودهای ناشی از این باکتری، هستند (Newton et al."