چکیده:
زیرالنون مایکوتوکسینی است که بهعلت اثرات استروژنیک، ایمونوتوکسیژنیک، تراتوژنیک و کارسینوژنیک خطر بالقوهای برای سلامت انسان دارد. این مطالعه با هدف تعیین میزان زیرالنون در انواع نان مصرفی شهرستان اصفهان انجام شد. در این مطالعه توصیفی، 60 نمونه انواع نان گندم، نان جو و نان ذرت عرضه شده در شهرستان اصفهان از پاییز 1390 تا تابستان 1391 جمعآوری و از نظر میزان آلودگی با زیرالنون با روش الایزا مورد بررسی قرار گرفتند. طبق نتایج بهدست آمده، محدوده غلظت زیرالنون در نمونهها بین 35/0 تا 38/48 میکروگرم در کیلوگرم و میانگین و انحراف معیار میزان آلودگی نمونههای نان گندم، نان جو و نان ذرت بهترتیب برابر با 94/3±21/6، 52/8±81/12 و 53/9±35/10 میکروگرم در کیلوگرم بهدست آمد. سطح آلودگی هیچیک از نمونههای آزمایش شده بیش از حداکثر مجاز تایید شده در قوانین اتحادیه اروپا برای زیرالنون در غلات نبود. با این وجود پایش پیوسته سطح آلودگی زیرالنون در غلات و بهویژه در گندم ضروری است.
Zearalenone is a mycotoxin that poses a risk to human health due to its oestrogenic، immunotoxigenic، teratogenic and carcinogenic effects. This study was undertaken to determine the concentration of zearolenone in different types of bread consumed in Isfahan. In a descriptive study، a total of 60 samples consisting of wheat، oat and maize breads was obtained from Isfahan retails from October 2011 to December 2012. Using ELISA method the samples were surveyed for the presence of zearalenone. According to the results، concentration of zearalenone in positive samples ranged between 0.35 and 45.38 ng/g. Moreover، the mean and standard deviation of zearalenone concentration in wheat، oat and maize breads were estimated as 3.94 ± 6.21، 8.52 ±12.81 and 9.53 ±10.35 ng/g، respectively. Any positive sample contained zearalenone concentration more than the maximum level of 50 ng/g set by the European Regulation for zearalenone in cereals and bread. However، it is essential to continuously monitor the zearalenone contamination level in cereals and particularly in wheat.
خلاصه ماشینی:
"در این مطالعه توصیفی، 60 نمونه انواع نان گندم، نان جو و نان ذرت عرضه شده در شهرستان اصفهان از پاییز 1390 تا تابستان 1391 جمعآوری و از نظر میزان آلودگی با زیرالنون با روش الایزا مورد بررسی قرار گرفتند.
جدول (2)- مقایسه وضعیت آلودگی نان گندم، جو و ذرت به زیرالنون نوع نان تعداد نمونه فراوانی (درصد) میزان آلودگی (میکروگرم در کیلوگرم) میانگین انحراف معیار میانه دامنه گندم 30 13 (43 درصد) 94/3 21/6 31/0 27/23-35/0 جو 15 10 (66 درصد) 52/8 81/12 66/3 38/48-35/0 ذرت 15 10 (66 درصد) 53/9 35/10 31/6 11/34-35/0 مجموع 60 33 (55 درصد) 48/6 49/9 14/2 38/48-35/0 در جدول (3) وضعیت آلودگی انواع نان گندم نشان داده شده است.
جدول (2)- غلظت آلودگی زیرالنون در انواع نان گندم نوع نان تعداد فراوانی و درصد آلودگی میزان آلودگی (میکروگرم در کیلوگرم) میانگین انحراف معیار میانه دامنه نان تافتون 7 2 (28 درصد) 62/13 80/13 62/13 38/23-35/0 سنگک 7 3 (42 درصد) 65/13 76/14 95/7 41/30-35/0 لواش 8 3 (37 درصد) 52/9 71/7 56/5 74/3-35/0 سنتی 8 4 (50 درصد) 73/10 99/3 88/9 28/16-35/0 مجموع 30 12 (40 درصد) 39/10 60/8 41/7 41/30-35/0 آزمون تحلیل واریانس یکطرفه نشان داد اختلاف آماری در سطح اطمینان 95 درصد بین انواع نان مورد مطالعه وجود ندارد.
در همین راستا مطالعات مشابه فراوانی از کشورهای اروپایی، افریقایی، آمریکای جنوبی، آمریکای شمالی، آسیا و اقیانوسیه وجود دارد در این بررسیها غلظت زیرالنون در حداقل و حداکثر مقدار آلودگی در گندم 00021/0 تا 600 میکروگرم در کیلوگرم، در جو 002/0 تا 15 میکروگرم در کیلوگرم و در ذرت 034/0 تا 4/38 میکروگرم در کیلوگرم گزارش شده است (Manova and Mladenova, 2009; Salem and Ahmad, 2010; Zinedine et al."