Abstract:
مقدمه: زردآلو میوهای نرم با ماندگاری کوتاه است که دارای مقاومت پایینی در برابر فشارهای مکانیکی و شرایط نامناسب حمل و نقل و نگهداری میباشد و در نتیجه از ضایعات قابل توجهی برخوردار است. بستهبندی مناسب یکی از روشهایی است که میتواند ضایعات این محصول باغی را در مراحل پس از برداشت و بازاررسانی تا حد زیادی کاهش دهد. مواد و روش ها: در این مطالعه، تاثیر یک نوع واکس نانویی بر پایه کیتوزان و ظروف نانویی کیتوزانی (شانه) بر خواص میکروبی دو رقم چینکلاغی و 58- شاهرود میوه زردآلو بررسی شد. بخشی از دو رقم زردآلو بدون تیمار به عنوان شاهد، قسمتی با واکس فوق پوشش داده شده و بخشی نیز داخل شانه، در دمای oC0 و رطوبت نسبی (5±90%) قرار گرفتند. طی مدت نگهداری، هر هفته، شرایط نمونه ها با انجام آزمونهای میکروبی بررسی شد. برای اطمینان از وجود ذرات نانوامولسیون روی میوه، آزمون SEM نیز انجام گرفت. یافته ها: نتایج نشان داد که اختلاف معنیداری در سطح 1% بین عوامل پوشش، رقم و زمان نگهداری از نظر شمارشکلی میکروبی و تعداد کولونی کپکها و مخمرها وجود دارد. پوشش و شانه نسبت به شاهد نقش موثری در کاهش سرعت رشد میکروبی ایفا کردند. نتایج SEM نشان داد که نانوامولسیون بهخوبی روی نمونههای پوششدار هر دو رقم قرار گرفته است. نمونههای شاهد هر دو رقم دارای سطح تخریب شده هستند اما نمونههای دارای پوشش، از سطح یکدست و مناسبی برخوردار میباشند. نتیجه گیری: استفاده از کیتوزان به دلیل دارا بودن خواص ضد باکتریایی مناسب در کاهش سرعت آلودگی میکروبی و در نتیجه حفظ کیفیت زردآلو پیشنهاد میشود.
Introduction: Apricot is a soft fruit with a short storage life. A considerable quantities of this
fruit are wasted due to its poor resistance to impact, unsuitable transport and storage
conditions. Appropriate packaging is a good policy to decrease the wastage of this product in
the post harvest and marketing stages.
Materials and Methods: In this research, the effect of chitosan-based nano-emulsion and
chitosan-based nano-containers on the microbial properties of two Iranian apricot cultivars
namely the 58-Shahroud (526) and the ChinKalaghi (510) were studied. All the apricot fruits
were divided into three groups; without any treatments as the control, coated with the
aforementioned wax and were packed in the chitosan nano-based containers. The treated
fruits were then stored at 0°C at relative humidity of %90± 5 for 8 weeks. During the cold
storage period, required microbial tests were performed every week. SEM test was also
carried out.
Results: The results showed that there are significant differences between the factors of
coating, cultivar and storage time in terms of microbial tests. Chitosan nano-emulsion and
chitosan nano-container have important roles in the prevention of the microbial growth as
compared to the control. SEM confirmed a nano-based coating on the skin of both cultivars.
Conclusion: The application of chitosan as a coating film or chitosan based nano-containers
might be regarded as a suitable method to reduce antimicrobial contamination of apricots.