Abstract:
آفلاتوکسین M1 در اثر مصرف غذای آلوده به آفلاتوکسین B1 توسط گاو، در شیر ظاهر میشود. در این مطالعه آلودگی شیر خام مراکز جمعآوری شیر خام شهرهای چالوس و رامسر به آفلاتوکسین M1 بررسی شد. تعداد 200 نمونه شیر خام در طول دو فصل زمستان (دی و بهمن) و تابستان (تیر و مرداد) از مراکز جمع آوری شیر خام تهیه گردید و به روش الایزا مورد بررسی قرار گرفت. آفلاتوکسین M1 در 100 و 79/59 درصد از نمونههای اخذ شده فصل زمستان به ترتیب در رامسر و چالوس ردیابی شد. از این میان 45 درصد از نمونههای رامسر و30 درصد از نمونههای چالوس بیش از حد قابل قبول (50 نانوگرم در لیتر) استاندارد ملی و استاندارد اتحادیه اروپا به آفلاتوکسین M1 آلوده بودند. تفاوت بین میانگین مقدار آفلاتوکسین M1 در نمونههای فصول زمستان و تابستان معنیدار نبود (05/0P<) در حالی که بین شهرهای چالوس و رامسر نتایج بدست آمده در هر دو فصل تفاوت معنیدار داشت (05/0P<). همچنین در طول مطالعه آلودهترین ماه تحقیق، ماه بهمن تعیین گردید
Aflatoxin M1 (AFM1) appears in milk as a direct result of the ingestion of feed contaminated with aflatoxin B1 by cattle. This study was conducted to investigate the contamination rate of raw milk whit aflatoxin M1 in Chaloos and Ramsar raw milk collection centers. Two hundred bulk raw milk samples were collected during winter (January and February) and summer (June and July) seasons. The milk samples were analyzed by ELISA method for the presence of AFM1. During the winter, AFM1 was detected in 100% and 59/79% of the bulk raw milk samples in Ramsar and Chaloos, respectively; however, during summer 83/52% and 50/1 of the samples was found as positive in Ramsar and Chaloos, respectively. Furthermore, 45% of Ramsar and 30% of Chaloos bulk milk samples showed higher contamination level of AFM1 than maximum tolerance limit (50 ng/l) accepted by National Standard as well as European Union. Although, the difference between the contamination rate in samples obtained during summer and winter seasons was not statistically significantly, (p<0/05) significant difference (p<0/05) was observed between Chaloos and Ramsar samples in each season. Moreover, highest contamination rate was found in February.
Machine summary:
بررسی میزان آفلاتوکسین M1 در شیر خام مراكز جمع آوري شير شهرهاي چالوس و رامسر احمدرضا برامی1*، محمدرضا پور علمی2، مهرداد ایرانی3 1- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد چالوس، گروه علوم آزمایشگاهی، چالوس، ایران.
هدف از انجام اين تحقيق بررسي میزان درصد آلودگي شير خام شهرستانهاي چالوس و رامسر به آفلاتوکسین M1 در دو فصل زمستان و بهار بود.
همچنين نتايج بدست آمده از ماه بهمن (نمودار 1) نشان داد که درصد آلودگي شير خام بین شهرهای چالوس و رامسر داراي اختلاف معنیداری (05/0>P) است.
نتايج اين مطالعه نشان داد كه عامل فصل در میزان آلودگی شير خام به آفلاتوكسين M1 تاثیر مستقیم داشت؛ همچنين شهرستان رامسر آلودگي بيشتري نسبت به چالوس داشته و آلودهترين ماه، بهمن ماه بوده است.
ولي درصد آلودگي در منطقه مورد تحقیق نسبت به شهر بابل كه به لحاظ اقليمي مشابه شهرهاي فوق ميباشد و توسط سفيدگر در سال 87 مورد بررسي قرار گرفت، به مراتب كمتر بود؛ سفيدگر ميزان آلودگی نمونههای شیر به آفلاتوکسین M1 شهر بابل را 100% اعلام نموده است (Sefidgar et al.
در مطالعه دیگری كه در سال 2008 توسط كريم و همكاران روي شيرهاي تحويلي به كارخانجات شير پاستوريزه تهران و با استفاده از روش الایزا بر روی 73 نمونه شیر انجام گرفت، 2/82 % از نمونهها با میانگین آلودگی 259 نانو گرم در لیتر آلوده تشخیص داده شد که این میزان حدود نصف استاندارد ملی و نیز بین المللی است (Kamkar, 2008).
بر اساس استاندارد FDA (Food and Drug Association) آمریکا و نیز استاندارد كدكس (Codex Alimentarius) حداکثر مجاز باقیمانده آفلاتوکسین M1 در شیر 5 میکروگرم در لیتر و خوراک دام 20 میکروگرم در لیتر میباشد (Hussein and Brasel, 2001; Ismair and Ruston, 1996).