Abstract:
اکراتوکسین A مایکوتوکسینی است که به علت اثرات نفروتوکسیک، ایمونوتوکسیک، موتاژنیک، تراتوژنیک و کارسینوژنیک خطر بالقوهی برای سلامت انسان محسوب میشود. این مطالعه با هدف تعیین حضور و میزان اکراتوکسین A در برنجهای عرضه شده در اصفهان انجام شد. در این تحقیق 120 نمونه از 8 نوع برنج در اصفهان نمونهگیری گردید و از نظر درصد و میزان آلودگی به اکراتوکسین A به روش الایزا مورد بررسی قرار گرفت. میانگین درصد بازیافت اکراتوکسین A در نمونههای شاهد در غلظت 5 نانوگرم در گرم برنج 9/84 درصد و حد تشخیص اکراتوکسن A در این روش مطابق دستورالعمل شرکت سازنده کیت625/0 نانوگرم در گرم بود. نتایج این مطالعه نشان داد 8/20 درصد از برنجها آلوده به اکراتوکسن A بودند. محدوده غلظت اکراتوکسین A در نمونههای آلوده بین 07/1 تا 83/10 نانوگرم در هر گرم و میانگین میزان آلودگی 5/3 نانوگرم در هر گرم به دست آمد. از بین 120 نمونه بررسی شده، غلظت اکراتوکسین A در 3/3 درصد از نمونهها بیش از حداکثر مجاز تعیین شده توسط اتحادیه اروپا برای غلات (5 نانوگرم در گرم) بود. بر اساس نتایج به دست آمده، میزان تخمینی دریافت اکراتوکسینA در مصرفکنندگان برنجهای آلوده 6/5 نانوگرم در گرم وزن بدن در هر روز میباشد
Ochratoxin A (OTA) is a mycotoxin that possess a risk to human health due to its nephrotoxic، immunotoxic، mutagenic، teratogenic and carcinogenic consequences. This study was undertaken to determine the presence and levels of OTA in different types of rice distributed in Isfahan. For this، a total sample of 120 from 8 various types of rice was obtained from retail markets of Isfahan. Using ELISA method the samples were analyzed for the presence and contamination level of OTA. According to the kit manufacturer’s instruction، the recovery percentage of OTA in spiked rice samples at concentration of 5 ng/g was estimated at 84.9% and the detection limits for OTA was 0.625 ng/g. Analytical results showed a frequency of contamination of 20.8% of total rice samples. Levels of OTA in positive samples ranged from 1.07 to 10.83 ng/g and the average contamination level of samples was estimated at 3.5 ng/g. Among the samples، 3.3% were exceeded the permissible limits of 5 ng/g set by the European Regulations for OTA in cereals. According to the results، the daily intake of OTA via contaminated rice was estimated at 5.6 ng/kg bw/day.
Machine summary:
"بحث و نتیجهگیری نتایج بررسی حاضر نشان داد غلظت اکراتوکسینA در بیش از 90 درصد نمونههای برنج مورد بررسی، کمتر از حد مجاز تعیین شده در استاندارد ملی ایران و اتحادیه اروپا (5 نانوگرم در گرم) بوده است و تنها 4 نمونه غلظتی بیش از 5 نانوگرم در گرم اکراتوکسین A داشته است.
در این مطالعه غلظت اکراتوکسین A در انواع برنج 72/5 ± 37/1 و در محدوده 79/46-15/0 نانوگرم در گرم گزارش شده است و آلودگی در 3 درصد نمونهها بالاتر از حد مجاز استاندارد ایران بوده است.
مطالعه ای از Aydin و همکاران (2011) از ترکیه حاکی از آن است که غلظت اکراتوکسین A در 30 درصد از 100 نمونه برنج عرضه شده در این کشور بیش از حداکثر مجاز استاندارد ترکیه (3 نانوگرم در گرم) بوده است.
میانگین حضور اکراتوکسین A در کل نمونههای برنج بررسی شده 74/0 نانوگرم در گرم بدست آمد لذا اگر میزان مصرف سرانه برنج در ایران 40 کیلوگرم (110 گرم در روز) در نظر گرفته شود، میزان دریافت اکراتوکسین A از طریق برنج بر پایه نتایج این مطالعه برای یک فرد بالغ (60 کیلوگرم)، 36/1 نانوگرم بر کیلوگرم وزن بدن می باشد که به مراتب کمتر از دریافت روزانه قابل تحمل مشروط است."