Abstract:
پروبیوتیکها مکملهای غذایی از میکروارگانیسمهای زندهای هستند که با قرار گرفتن در محیط روده میتوانند تعادل میکروبی را در جهت افزایش سودمندی آنها اصلاح کنند و با فعالیت خود مانع از فعالیت میکروارگانیسمهای غیر مفید و بیماریزا شوند. از میان باکتریها، باکتریهای اسیدلاکتیک، متداولترین نوع باکتریهایی هستند که به عنوان پروبیوتیک معرفی شدهاند. این باکتریها در محصولات لبنی وجود داشته و در طول مراحل تخمیر، اسید لاکتیک تولید میکنند. هدف از این تحقیق، جداسازی و شناسایی باکتریهای پروبیوتیک از فلور موجود در شیر، ماست و دوغ سنتی مناطق کلیبر، هریس و ورزقان میباشد. جهت انجام این مطالعه، باکتریهای لاکتیکی توسط روشهای متداول کشت و شناسایی بر اساس خواص بیوشیمیایی شناسایی شدند و مقاومت به اسید معده و نمکهای صفراوی مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس برای شناسایی دقیقتر با جفت آغازگرهای اختصاصی، ژن 16S rRNA باکتریها تکثیر داده شد و بعد از خالصسازی محصول PCR، ژن مورد نظر تعیین توالی گردید. در نتیجه این بررسی، 17 سویه لاکتوباسیلوس و 6 سویه انتروکوکوس از مناطق کلیبر، هریس و ورزقان جدا شدهاند که میتوانند کاندید مناسبی برای بررسیهای بیشتر به عنوان پروبیوتیک باشند
Machine summary:
"جهت انجام این مطالعه، باکتریهای لاکتیکی توسط روشهای متداول کشت و شناسایی بر اساس خواص بیوشیمیایی شناسایی شدند و مقاومت به اسید معده و نمکهای صفراوی مورد ارزیابی قرار گرفت.
تعیین مقاومت ایزولهها به نمکهای صفراوی محیط کشت MRS مایع به عنوان کنترل و MRS مایع دارای 3/0 درصد املاح صفراوی (شرکت Merck آلمان) به عنوان کشت مورد آزمایش (تیمار) به طور همزمان با یک درصد از کشت باکتریایی فعال 24 ساعته تلقیح شد و در دمای 37 درجه سلسیوس به مدت 7 ساعت انکوبه شدند.
آزمایشات بیوشیمیایی شناسایی مورفولوژیکی ایزولهها با استفاده از تست کاتالاز، رنگآمیزی گرم، رشد در دماهای 10، 15 و 45 درجه سلسیوس و رشد در غلظتهای مختلف نمک (5/6 و 4 درصد حجمی- وزنی کلرید سدیم در محیط کشت MRS مایع) انجام شد (Wood and Holzapfel, 1995; Garrity et al.
در مطالعهای بر روی محصولات لبنی کلومبیا، 17 ایزوله جداسازی شد و شناسایی براساس تستهای بیوشیمیایی و توالییابی ژن 16S rRNA انجام گردید و نشان داده شد که فراوانترین باکتریهای پروبیوتیک شناسایی شده لاکتوباسیلوس دلبروکی و استرپتوکوکوس ترموفیلوس بودند (Perea et al.
Dorrit و همکاران (2013) از لاکتوباسیلوس پلانتاروم IMDO 788 به عنوان کشت استارتر در محصولات تخمیری سبزیجات استفاده کردند و نشان دادند که این سویه باعث تسریع فرایند تخمیر و افزایش غلظت و کیفیت محصولات نهایی شده و برای اجتناب از رشد مخمر ضروری میباشد.
با توجه بهاینکه سویههای لاکتوباسیلوس پلانتاروم و لاکتوباسیلوس کازئی شناسایی شده در این پژوهش دارای خواص پروبیوتیکی از جمله مقاومت به شرایط اسیدی معده و نمکهای صفراوی میباشند، میتوانند به عنوان کاندید پروبیوتیک معرفی گردند تا بقیه تستهای ایمنی را گذرانده و در صورت تأیید به عنوان استارتر در محصولات لبنی صنعتی مورد استفاده قرار گیرند."