Abstract:
امروزه در اکثر کشورهای جهان و از جمله در ایران، استفاده از آبهای بطریشده روند صعودی داشته است. به همین دلیل به منظور حفظ سلامت مصرفکنندگان، کنترل میکروبی و شیمیایی چنین آبهایی دارای اهمیت زیادی است و هدف این مطالعه نیز تعیین کیفیت میکروبی و شیمیایی آبهای بستهبندی و عرضهشده در سطح استان همدان بود. برای این منظور در فصول زمستان 1390 و تابستان 1391 تعداد 56 نمونه بصورت تصادفی انتخاب گردید. آزمایشات مطابق با روشهای استاندارد بر روی ویژگیهای شیمیایی شامل pH، قلیائیت، نیترات، سدیم، پتاسیم، فلوراید، سولفات، فسفات، سختیکل و سختی دائم و ویژگیهای میکروبی شامل کل کلیفرمها و کلیفرمهای مدفوعی صورت گرفت. دادههای جمعآوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل و با استانداردهای موسسه ملی استاندارد ایران و نیز رهنمودهای سازمان جهانی بهداشت مقایسه شد. یافتهها حاکی از آن بود که باکتریهای گروه کلیفرم و کلیفرم مدفوعی در هیچ یک از نمونهها وجود نداشت. مقادیر pH، قلیائیت، نیترات، سولفات، فسفات، سدیم و پتاسیم در تمامی نمونهها در محدوده استاندارد بودند. از 56 نمونه مورد بررسی 44 نمونه دارای فلوراید کمتر از حداکثر مطلوب و 40 نمونه دارای سختی کل کمتر از حداکثر مطلوب استاندارد بودند. در نهایت با توجه به این نتایج، هرچند که تقریبا تمامی موارد اندازهگیری شده از حداکثر مجاز تعیین شده توسط استانداردهای موسسه ملی استاندارد ایران و سازمان بهداشت جهانی کمتر بود، اما در اکثر موارد اختلاف معنیداری بین مقادیر اندازهگیری شده با مقادیر مندرج بر روی برچسب بطریها وجود داشت. همچنین میانگین ویژگیهای اندازهگیری شده در دو فصل زمستان 1390 و تابستان 1391 اختلاف معنیداری نشان ندادند.
Nowadays، the demand for bottled water is spiked in most countries including in Iran. Monitoring the microbial and chemical quality of bottled water is essential to guarantee the consumers’ health. The present study was aimed to examine the microbial and chemical quality of bottled water distributed in Hamedan province. For this reason during winter and summer of 2012، a total of 56 samples was collected randomly across the province. Analysis were carried out based on standard methods on chemical parameters such as pH، alkalinity، nitrate، sodium، potassium، fluoride، sulfate، phosphate، total hardness، permanent hardness as well as microbial quality of fecal coliform and total coliform. The data was analyzed by SPSS software and compared with Standard Methods of Iran and WHO. No total and fecal coliforms were detected in all samples. pH، alkalinity، nitrate، sulfate، phosphate، sodium and potassium values in all samples were in the range of approved by the Iranian Standards. Among the 56 samples، fluoride concentration in 44 samples was lower than desired maximum standard level and in 40 samples total hardness was lower than approved maximum standard limit. Although in most of the samples the mean value of the parameters were in the approved limit adopted by the Iranian and WHO regulations; however، a significant difference was observed between the measured parameters and their labeling quantity provided by the manufacture. Results revealed no significant difference between the mean value of the measured parameters obtained during winter and summer.
Machine summary:
"2<در 100 میلی لیتر منفی در 100 میلی لیتر منفی در 100 میلی لیتر کل کلیفرمها (برحسب محتملترین تعداد ممکن) منفی در 100 میلی لیتر منفی منفی منفی در 100 میلی لیتر منفی در 100 میلی لیتر کلیفرمهای مدفوعی (برحسب محتملترین تعداد ممکن) جدول 3- نتایج بدست آمده از آزمایشات انجام شده در طول دو فصل نمونه گیری تعداد میانگین انحراف معیار واریانس کمترین مقدار بیشترین مقدار ویژگیها 56 53/7 31/0 09/0 94/6 00/8 pH 56 90/86 98/38 02/1520 00/20 00/152 قلیائیت (میلیگرم در لیتر) 56 96/12 30/9 47/86 50/2 60/30 نیترات (میلیگرم در لیتر) 56 60/19 61/11 85/134 50/3 00/51 سولفات (میلیگرم در لیتر) 56 08/0 10/0 01/0 001/0 38/0 فسفات (میلیگرم در لیتر) 56 31/0 21/0 04/0 001/0 85/0 فلوراید (میلیگرم در لیتر) 56 49/18 67/13 81/186 60/1 00/50 سدیم (میلیگرم در لیتر) 56 93/0 52/0 27/0 20/0 20/2 پتاسیم (میلیگرم در لیتر) 56 86/165 92/102 68/10591 60/39 60/336 سختی کل (میلیگرم در لیتر) 56 71/80 79/98 30/9759 00/0 00/258 سختی دائم (میلیگرم در لیتر) مقادیر ویژگیهای شیمیایی اندازهگیری شده در این تحقیق با استانداردهای فوق مقایسه گردید و نتایج بیانگر این است که تقریبا تمامی موارد اندازهگیری شده در دو فصل از حداکثر مجاز تعیین شده توسط مؤسسه ملی استاندارد ایران و سازمان بهداشت جهانی کمتر بوده است."