Abstract:
ترکیبات مشتقشده از گیاهان، طی قرنها بهدلیل داشتن فعالیت ضدمیکروبی، استفادههای دارویی داشتهاند. در این پژوهش اثر ضدباکتریایی روغن کرچک دو واریته اصفهان و مشهد روی استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیا کولای و لیستریا اینوکوآ مورد ارزیابی قرار گرفت. بدین منظور از روش انتشار دیسک و کمترین غلظت بازدارندگی (MIC) و کشندگی (MBC) بهروش براث میکرودایلوشن استفاده شد. روغن کرچک توسط دستگاه سوکسله با حلال نرمال هگزان استخراج و بهوسیله دستگاه GC/MS مورد تحلیل قرار گرفت. براساس رقتهای تهیه شده، MIC روغنهای کرچک روی باکتریهای مورد آزمایش بین 25-5/12% بود، بهغیر از روغن کرچک واریته اصفهان که روی اشریشیا کولای بین 5/12-25/6% برآورد شد. در آزمون MBC، هر دو واریته در غلظت 100% موجب غیرفعال شدن باکتریها شدند. بر مبنای تجزیه و تحلیل GC/MS، بیشترین مقدار اولئیک اسید مربوط به روغن کرچک واریته اصفهان بود. همچنین ریسینویئک اسید به مقدار 307/1%، جنتیسیک اسید 597/0% و پالمیتیک اسید 949/1%، که در روغن کرچک واریته اصفهان موجود، اما روغن کرچک واریته مشهد فاقد این ترکیبات بود. بر اساس نتایج مطالعه، روغن هر دو واریته کرچک بیشترین اثر ضدباکتریایی را روی اشریشیا کولای داشتند، اما در مجموع خاصیت ضدباکتریایی واریته اصفهان در مقایسه با واریته مشهد قویتر برآورد شد. بهنظر میرسد، وجود ترکیبات فنلی، کامفوری و اسیدهای چرب غیراشباع از مهمترین عوامل بازدارندگی بیشتر روغن کرچک واریته اصفهان روی اشریشیا کولای میباشد. با توجه به خاصیت ضدمیکروبی روغن کرچک، میتوان از این ترکیب بهعنوان یک نگهدارنده و آنتیبیوتیک طبیعی در صنایع غذایی استفاده نمود
For centuries، antimicrobial compounds derived from plants، have been used for medicinal treatment. The aim of this study was to evaluate the antibacterial activity of castor seed oil extracted from Mashhad and Isfahan varieties on Staphylococcus aureus، Escherichia coli and Listeria inocula. The sensitivity of the indicator bacteria was evaluated using disc diffusion technique and minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) were tested by broth micro-dilution assays. Oil from castor seeds was extract by Soxhlet method and the extracted oils were analyzed by a gas chromatograph connected to a mass spectrometer (GC/MS). According to the results of various dilutions of the extracts، MIC for castor oils ranged 12.5-25%، except for the Isfahan variety that was estimated at 6.25-12.5% for E. coli. The two varieties of castor oils showed the MBC activity on the indicator organisms at the original (100%) concentration. Based on GC/MS data، ricinoleic acid (1.307%)، genetistic acid (0.597%) and palmitic acid (1.947%) were detected in oil extracted from Isfahan variety; meanwhile these compounds did not found in Mashhad variety. According to the results، the two castor varieties had antibacterial impact on E. coli. In addition، the overall antimicrobial activity of Isfahan variety was higher than Mashhad type. It seems that the presence of phenolic compounds as well as camphoric and unsaturated fatty acids is the major reason for the higher antibacterial effect of Isfahan variety on E. coli. Considering the inhibitory impact of castor oil، it can be used as a natural preservative in food industry.
Machine summary:
"در این پژوهش اثر ضدباکتریایی روغن کرچک دو واریته اصفهان و مشهد روی استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیا کولای و لیستریا اینوکوآ مورد ارزیابی قرار گرفت.
همچنین بکارگیری جذب نوری برای تعیین اثرات بازدارندگی و کشندگی روغن کرچک به همراه عدم وجود اطلاعات در خصوص اثرات بازدارندگی روغن کرچک واریته (اصفهان و مشهد) روی برخی باکتریها مانند لیستریااینوکوآ از جنبههای نوآورانه این تحقیق میباشد.
هدف از انجام این پژوهش بررسی آنالیز ترکیب شیمیایی و خواص ضدباکتریایی روغن کرچک (واریته اصفهان و مشهد) روی پاتوژنهای شاخص غذایی و مقایسه روغنهای مورد آزمون با آنتیبیوتیکهای (اریترومایسین، جنتامایسین و کلرامفنیکل) است.
تعیین اثر ضد باکتریایی عصاره های مورد آزمون به روش انتشار دیسک ابتدا سوسپانسیون باکتریایی با کدورت معادل نیم مک فارلند تهیه سپس با استفاده از سوآپ استریل روی سطح پلیتهای حاوی محیط کشت مولرهینتون آگار (مرک المان) عمل کشت انجام شد.
بر این اساس روغنهای دو واریته دانه کرچک خاصیت بازدارندگی روی پاتوژنهای مورد آزمون داشتند اما روغن کرچک واریته اصفهان خاصیت ضدباکتریایی قویتری روی باکتری گرم منفی اشریشیاکلی از خود نشان داد (نمودار 3).
بر اساس تحقیقات، طبق تحلیل GC/MS ترکیبات اصلی روغن دانه کرچک حاوی اسیدهای چرب غیراشباع اسید اولئیک اسید، لینولئیک اسید، پالمیتیک اسید، ریسونئیک اسید میباشد که همگی دارای اثر ضدباکتری، ضدقارچی و ضدسرطانی میباشند (Kalemba&Kunica, 2003).
Evaluation of the antimicrobial and phytochemical properties of oil from Castor seeds (Ricinus communis l), Bulletin of Environment."