Abstract:
کپک آسپرژیلوس فلاووس یکی از قارچهای مهم خطرناک است که در زمان انبارمانی در شرایط نامناسب پدیدار میشود. این کپک سموم آفلاتوکسینها را در دانههای ذرت تولید میکند. لذا بررسی امکان کاهش غلظت این کپک و سموم تولیدی آن مهم به نظر میرسد. در این تحقیق تاثیر اکسید کلسیم (0، 5/0 و 1 درصد) و میزان پرتوگاما (0، 5، 10، 15 و 20 کیلوگری) بر رشد کپک آسپرژیلوس فلاووس و میزان سموم آفلاتوکسین B1 (AFB1)، آفلاتوکسین B2 AFB2))، آفلاتوکسین G1 ((AFG1 و آفلاتوکسین G2 ((AFG2 بررسی گردید. آنالیز تجزیه واریانس دادهها حاکی از معنیداری اثر مجزای پرتودهی و اکسید کلسیم و اثر متقابل آنها بود. (0001/0P <) بهطوریکه با افزایش پرتودهی میزان آسپرژیلوس فلاووس و سموم AFB1 و AFB2 کاهش یافت. کاهش بیشتر سموم AFB1 و AFB2 طی بهکارگیری 5/0% اکسید کلسیم به همراه پرتودهی بسیار مشهود بود. این در حالی است که بهکارگیری همزمان 1% اکسید کلسیم به همراه پرتودهی باعث جلوگیری و کاهش بیشتر آسپرژیلوس فلاووس گردید. طی بررسی نمونهها، سموم AFG1 و AFG2 در هیچکدام از آنها مشاهده نگردید. لذا با توجه به استاندارد حد مجاز پرتودهی حداکثر 10 کیلوگری برای مواد غذایی، پیشنهاد میشود از غلظت 5/0% اکسید کلسیم قبل از ذخیرهسازی و اعمال شدت پرتوی 10 کیلوگری پس از ذخیرهسازی جهت کنترل رشد کپک و تولید سموم آفلاتوکسین در دانههای ذرت استفاده شود.
Aspergillus flavus is one of the hazardous fungi which appear in poor storage conditions. This mold produces dangerous toxins of aflatoxins in corn grains. Hence the investigation of reduction possibility of its growth and toxins is important. In this research the effects of calcium oxide (0, %0.5 and %1) and gamma ray (0, 5, 10, 15 and 20 KGy) on growth of Aspergillus flavus and levels of aflatoxin B1 (AFB1), aflatoxin B2 (AFB2), aflatoxin G1 (AFG1 and aflatoxin G2 (AFG2) were investigated. Analysis of variance showed significant effects of irradiation (PAspergillus flavus and AFB1 and AFB2 toxins decreased with increasing irradiation. Further reduction of AFB1 and AFB2 toxins was observed during accompaniment of 0.5% calcium oxide with irradiation. However, simultaneous application of 1% calcium oxide with radiation prevented and reduced more Aspergillus flavus. AFG1 and AFG2 toxins were not detected in any of the samples. Consequently, with considering 10 KGy standard food irradiation limits, it is recommended that 0.5% calcium oxide concentration before storage and irradiation intensity of 10 KGy after storage were applied for corn grains to control mold growth and production of aflatoxin toxins.