Abstract:
در این مطالعه تاثیر نایسین A و بنزوات سدیم بر تعداد لیستریامونوستیوژنز، برخی پارامترهای میکروبی (باکتریهای مزوفیل، باکتریهای سرماگرا و باکتریهای لاکتیک) و پارامترهای شیمیایی (عدد پراکسید و TVN) در فیله ماهی فیتوفاگ نگهداری شده در دمای 4 درجه سلسیوس در زمانهای صفر، 3، 6، 9 و 12 روز مورد ارزیابی قرار گرفت. به نسبت وزن اولیه فیله، مقدار تلقیح اولیه باکتری مشخص شده (4 واحد لگاریتمی) و پس از اسپری نمودن سوسپانسیون باکتریایی و جذب آن به سطح فیله، نمونهها به مدت 15 دقیقه در محلول بنزوات سدیم 2% قرار داده شده و بعد از قرار گرفتن در دمای 4 درجه سلسیوس به مدت 10 دقیقه، محلول نایسین A با غلظت 15/0 گرم بر کیلوگرم ماهی بر روی نمونهها اسپری گردید. نتایج نشان داد که در نمونه دارای ترکیب نایسین A و بنزوات سدیم تعداد لیستریا مونوسیتوژنز از 12/4 به 66/3 واحد لگاریتمی کاهش یافت. این در حالیست که در نمونههای فاقد ماده نگهدارنده تعداد لیستریا مونوسیتوژنز تلقیح شده از 43/4 به 14/5 واحد لگاریتمی افزایش داشته است. جمعیت باکتریهای مزوفیل در نمونههای حاوی ماده نگهدارنده (بصورت ترکیبی) و نمونههای فاقد نگهدارنده به تریتب از 39/4 به 79/6 و از 48/4 به 93/7 واحد لگاریتمی افزایش داشته است. جمعیت باکتریهای سرماگرا در نمونههای حاوی ماده نگهدارنده و نمونههای فاقد ماده نگهدارنده از 16/4 به 72/6 و از 34/4 به 92/7 واحد لگاریتمی و جمعیت باکتریهای لاکتیک نیز در تیمارهای ذکر شده به ترتیب از 74/2 به 08/4 و 9/2 به 78/4 واحد لگاریتمی افزایش داشته است. افزایش مقدار عدد پراکسید و TVN در تیمار نایسین و بنزوات سدیم در مقایسه با نمونههای تیمار تفاوت نشان داد. نتیجهگیری کلی نشان میدهد که اگرچه مواد نگهدارنده مورد استفاده در این تحقیق به هنگام استفاده در محیط کشت آزمایشگاهی، جمعیت لیستریا مونوسیتوژنز را به صفر میرسانند ولی به هنگام تلقیح باکتری در بافت ماهی، پارامترهای مختلف بر اثرات ضدمیکروبی مواد نگهدارنده تاثیرگذار میباشند.
The effect of nisin A and sodium benzoate on Listeria monocytogenes, as well as some microbial (mesophilic, psychrotrophic and lactic acid bacteria) and chemical (peroxide and TVN) in silver carp (Hypophtalmichtys molitrix) fillet during storage period (0, 3, 6, 9 and 12 days) at 4˚C were evaluated. For this, Listeria monocytogenes (4 logCFU/g) was inoculated to the fillets and were dipped into 2% sodium benzoate solution for 15 min and left to stand for 10 min at 4˚C. Subsequently nisin A was added to the fillet (0/15 g/kg) and samples were kept at 4˚C while packaged in vacuum condition. The results showed that, application of nisin A and sodium benzoate decrease the number of Listeria monocytogenes from 4/12 to 3/66. However, in control groups the number of bacterium was increased from 4/43 to 5/14. Moreover, the number of mesophilic bacteria in treatment and control groups was increased from 4/39 to 6/79 and 4/48 to 7/93, respectively. The number of psychrotrophic bacteria in treatment and control groups was increased from 4/16 to 6/72 and 4/34 to 7/92, respectively. The similar result was achieved for lactic acid bacteria in which the number of these bacteria was increased from 2/74 to 4/08 and 2/9 to 4/78, respectively. Moreover, different peroxide value and TVN for treatment and control groups was achieved. In conclusion, application of nisin A and sodium benzoate showed different inhibitory effects on Listeria monocytogenes in culture media and silver carp.
Machine summary:
"جدول4: نتایج شمارش باکتریهای سرماگرا در فیله ماهی فیتوفاگ نگهداری شده در دمای 4 درجه سلسیوس در زمانهای مختلف log CFU/g)) زمان تیمار پس از 3 روز پس از 6 روز پس از 9 روز پس از 12 روز لیستریا+بنزوات+ نایسین A 08/0 ± 15/4c 15/0 ± 34/4b 03/0 ± 65/5a 04/0 ± 71/6a بنزوات سدیم 11/0 ± 25/4c 17/0 ± 63/4b 54/0 ± 16/6a 03/0 ± 87/6a نایسین A 08/0 ± 08/4c 06/0 ± 75/4b 04/0 ± 95/5b 06/0 ± 48/7a شاهد دارای لیستریا (بدون ماده نگهدارنده) 04/0 ± 33/4d 09/0 ± 77/5c 04/0 ± 93/6b 06/0 ± 93/7a *حروف متفاوت در هر ردیف نشاندهنده تفاوت معنیدار ما بین دادهها میباشد.
جدول 6: نتایج شمارش باکتریهای لاکتیک (CFU/g) در فیله ماهی فیتوفاگ نگهداری شده در دمای 4 درجه سلسیوس در زمانهای مختلف log CFU/g)) زمان تیمار پس از 3 روز پس از 6 روز پس از 9 روز پس از 12 روز لیستریا+بنزوات+ نایسین A 15/0 ± 71/2d 18/0 ± 6/3c 04/0 ± 85/3b 1/0 ± 08/4a بنزوات سدیم 09/0 ± 83/2b 1/0 ± 76/3a 06/0 ± 01/4a 03/0 ± 38/4a نایسین A 05/0 ± 84/2b 03/0 ± 87/3a 03/0 ± 03/4a 06/0 ± 22/4a شاهد دارای لیستریا (بدون ماده نگهدارنده) 05/0 ± 9/2c 04/0 ± 16/4b 04/0 ± 34/4a 05/0 ± 78/4a *حروف متفاوت در هر ردیف نشاندهنده تفاوت معنیدار ما بین دادهها میباشد."