Abstract:
با توجه به نگرانیهای عمومی در خصوص عوارض نگهدارندههای شیمیایی، تمایل به مصرف محصولات فاقد مواد نگهدارنده و یا داری نگهدارندههای طبیعی افزایش یافته است. در این مطالعه اثر ضد باکتریایی عصاره آبی گلبرگ زعفران در محیط آزمایشگاهی و با بکارگیری روش دیسک انتشاری بر باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس، سالمونلا تیفیموریوم، اشریشیا کولای O157:H7، لیستریا مونوسیتوژنز و باسیلوس سرئوس که از مهمترین باکتریهای ایجادکننده مسمومیت و عفونت غذایی هستند، مورد بررسی قرار گرفت. همچنین حداقل غلظت بازدارنده MIC)) عصاره گلبرگ زعفران به روی 4 باکتری مورد مطالعه به روش رقتسازی در محیط کشت جامد و محیط کشت مایع مورد مطالعه قرار گرفت. در بین باکتریهای مورد مطالعه سالمونلا تیفیموریوم حساسترین باکتری و استافیلوکوکوس اورئوس و اشریشیا کولای O157:H7 به عنوان مقاومترین باکتری شناسایی گردید. به علاوه بر اساس نتایج حاصله میزان MIC عصاره آبی گلبرگ زعفران در روش میکرودایلوشن برای تمام باکتریهای فوق 40 میلیگرم در میلیلیتر محاسبه گردید. مطالعه حاضر نشان داد، عصاره آبی گلبرگ زعفران را میتوان به عنوان نگهدارنده طبیعی بر ضد باکتریهای فوق استفاده نمود
Ever-increasing public debates over the adverse effects that may result from exposure to the chemical preservatives have enhanced the interests for the consuming of preservative-free foods or at least the product containing natural preservatives. In this laboratory experiment، the antimicrobial effect of aqueous extracts of Saffron petals against Salmonella typhimurium، Listeria monocytogenes، Escherichia coli O157:H7، Bacillus cereus and Staphylococcus aureus were investigated using the disk diffusion method. Moreover، the Minimum Inhibitory Concentration (MIC) of the extract was assessed by agar dilution and broth microdilution method. According to the results، S. typhimurium was found as the most sensitive، while، S. aureus and E. coli O157:H7 as the most resistant species. MICs of the extract by microdilution method were estimated at 40 mg/ml for all of the 4 bacterial species. The results also revealed that the extract of Saffron petals could be used as a natural preservative against the aforementioned bacteria.
Machine summary:
"در این مطالعه اثر ضد باکتریایی عصاره آبی گلبرگ زعفران در محیط آزمایشگاهی و با بکارگیری روش دیسک انتشاری بر باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس، سالمونلا تیفیموریوم، اشریشیا کولای O157:H7، لیستریا مونوسیتوژنز و باسیلوس سرئوس که از مهمترین باکتریهای ایجادکننده مسمومیت و عفونت غذایی هستند، مورد بررسی قرار گرفت.
لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر عصاره گلبرگ زعفران بر روی مهمترین باکتریهای بیماریزای مواد غذایی استافیلوکوکوس اورئوس (Staphylococcus aureus)، اشریشیاکولای ((Escherichia coli O157:H7، سالمونلا تیفی موریوم (Salmonella typhimurium)، لیستریا مونوسیتوژنز (Listeria monocytogene) و باسیلوس سرئوس (Bacillus cereus) میباشد.
جدول 3: حداقل غلظت بازدارنده (میلیگرم در میلیلیتر) عصاره آبی گلبرگ زعفران علیه باکتریهای مورد مطالعه به روش میکرو دایلوشن باکتریهای مورد مطالعه حداقل غلظت بازدارنده رشد (MIC) Salmonella typhimurium 40 Staphylococcus aureus 40 Listeria monocytogene 40 Bacillus cereus 40 Escherichia coli O157:H7 40 بحث و نتیجهگیری بیماریهای قابل انتقال از مواد غذایی از اهمیت فراوانی در بهداشت عمومی برخوردار بوده و سالانه خسارات مالی وجانی فراوانی را به جوامع تحمیل مینماید (Vanne et al.
نتایج این مطالعه به طور کلی نشاندهنده اثر ضد میکروبی عصاره آبی گلبرگ زعفران بر باکتریهای مورد نظر میباشد و MIC عصاره 40 میلیگرم در میلیلیتر محاسبه گردید و به همین دلیل امکان استفاده از این عصاره در صنایع غذایی وجود دارد.
Chemical composition and antimicrobial activity of the extracts of Kefe cumin (Laser trilobum L) fruits from different regions: International Journal of Food Science and Nutrition, 84(1): 22-25."