Abstract:
رشد انواع میکروارگانیسمهای بیماریزا در محصولات غذایی باعث بیماریهای جدی در انسان میشود و برای کنترل این آلودگیها استفاده از لاکتیک اسید باکتریها روشی امیدوارکننده و درحالتوسعه است. در این مطالعه، جداسازی لاکتیک اسید باکتریها از ماستهای سنتی انجام شد که درمجموع 140 جدایه جداسازی شدند. توانایی پروبیوتیکی باکتریهای لاکتیک اسید ازجمله مقاومت به شرایط اسیدی، مقاومت به نمکهای صفراوی و حساسیت به ده آنتیبیوتیک مهم بررسی شد. سپس از باکتریهای دارای توانایی پروبیوتیکی برای مهار میکروارگانیسمهای بیماریزای غذایی استفاده شد. قطر هالههای اندازهگیری شده از محیط باکتریایی، اندازهگیری و ثبت شد و خواص ضد میکروبی سویهها مقایسه شد. همچنین برای شناسایی سویهها از تکنیک ARDRA استفاده شد. نتایج نشان داد که تمام سویههای جداشده تحمل بسیار خوبی در 5/2 pH و نمک صفراوی 3/0 درصد دارند و جدایههای شماره 12، 100 و 102 بهعنوان مقاومترین سویه علیه میکروارگانیسمهای بیماریزای غذایی موردمطالعه شناخته شدند. یافتههای بهدستآمده از این تحقیق نشان داد که نمونههای ماست منبع مهمی برای تولید باکتریهای دارای توانایی پروبیوتیکی با فعالیت ضد میکروبی هستند و میتوانند علیه میکروارگانیسمهای بیماریزای غذایی مورداستفاده قرار گیرند.
The growth of contaminating microorganisms in food products causes serious diseases in humans, and the use of lactic acid bacteria to control these contaminants is a promising and developing method. In this study, lactic acid bacteria were isolated from traditional yogurts and a total of 140 isolates were isolated. The probiotic potential of these lactic acid bacteria including resistance to acidic conditions, resistance to bile salts and sensitivity to ten important antibiotics were investigated and then bacteria with probiotic potential were used to inhibit food pathogens. The measured halo diameters of the bacterial medium were measured and recorded, and the antimicrobial properties of the strains were compared. ARDRA technique was also used to identify the strains. The results showed that all strains have excellent tolerance to pH 2.5 and bile salt of 0.3% and isolates Numbers 12, 100 and 102 are recognized as the most resistant strains against studied food pathogens. Findings from this study showed that yogurt samples are an important source for the production of bacteria with probiotic potential with antimicrobial activity and can be used against food pathogens.