Abstract:
شناسایی باکتریهای اسید لاکتیک تولیدکننده باکتریوسین مورد توجه محققین بسیاری قرار گرفته است. بررسیها نشان داده است که باکتریوسینهای باکتریهای اسید لاکتیک دارای خواص ضدباکتریایی قابل توجهی در برابر باکتریهای عامل مسمومیت میباشند و میتوان این باکتریوسینها را بهعنوان نگهدارندههای طبیعی مواد غذایی بهکار برد .در این پژوهش فعالیت ضدباکتریایی مایع رویی کشت 10 سویه اسید لاکتیک موجود در پژوهشکده بیوتکنولوژی شمال غرب و غرب علیه 7 باکتری عامل مسمومیت غذاییﻟﯿﺴﺘﺮﯾﺎ اﯾﻨﻮﮐﻮا، باسیلوس سرئوس، شیگلا فلکسنری، اشریشیا کولای، استافیلوکوکوس اورئوس، یرسینیا انتروکلی تیکا، کلبسیلا پنومونیه با روش انتشار از دیسک (disk diffusion assay) مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس ماهیت پروتئینی عامل ضدباکتریایی با استفاده از آنزیم تریپسین بررسی گردید. بهمنظور کاهش خطا هر آزمون در سه تکرار انجام و قطر هاله عدم رشد اندازهگیری و توانایی ضدباکتریایی آنها با هم مقایسه شدند. سویههای اسید لاکتیک توان ضدباکتریایی خوبی را در مقابل 7 باکتری شاخص عامل مسمومیت غذایی نشان دادند. همچنین سویه 15E با قطر هاله عدم رشد 03/ 6 میلیمتر علیه شیگلا فلکسنری و با قطر هاله عدم رشد 167/ 0 میلیمتر علیه یرسینیا انتروکلی تیکا بهترتیب بیشترین و کمترین بازدارندگی را نشان داد. اشریشیا کولای و شیگلا فلکسنری حساسترین و باسیلوس سرئوس مقاومترین سویههای شاخص در برابر مایع رویی کشت باکتریهای اسید لاکتیک بومی شناخته شد. همچنین نتایج تیمار آنزیمی ماهیت پروتئینی عامل ضدباکتریایی را تایید کرد. سویه بومی T2 سویهای با پتانسیل بسیار بالا برای مهار رشد باکتریهای گرم منفی نظیر شیگلا، اشریشیا، کلبسیلا و یرسینیا میتوان در نظر گرفت.
Identification of lactic acid bacteria, bacteriocin producing has been noticeable by most researchers. The surveys showed that bacteriocins of lactic acid bacteria has antibacterial effect against bacteria of poisoning agent, so these bacteriocins could be used as natural preserving of food materials. In this research, antimicrobial activities of bacterial supernatant from 10 native strain of lactic acid bacteria existing in Biotechnology Research Institute of Iran (ABRII), Branch of North-West and West Region of Iran evaluated by disk diffusion assay against seven pathogen including Listeria innocua, Bacillus cereus, flexneri Shigella, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Yersinia entrocolitica, Klebsiella pneumonia. Each test had three replications and the inhibition zone diameter measured in strains and compared with each other. At next step, peptide identification of antibacterial agent was detected by trypsin enzyme treatment. The results represented that lactic acid strains represented good antimicrobial potential against seven bacteria of poisoning agent. Also 15E strain with 6.03mm and 0.167mm inhibition zone diameter versus flexneri shigella and Yersinia entrocolitica showed the highest and lowest rate of suppression, respectively. Escherichia coli and Shigella flexneri the sensitive and Bacillus cereus as resistant strain was detected against bacteriocins of lactic acid bacteria. Also enzyme treatment result confirm peptide identification of antibacterial agent. T2 native strain could consider as strain with high potential versus gram-negative bacteria like Flexneri shigella, E. coli, Yersinia entrocolitica, and Klebsiella pneumonia.